تعریفی متفاوت از اسپرت بودن! 
با ورود اتومبیل های ژاپنی به کشور و همچنین بهبود شرایط سیاسی و امید به کاهش قیمت ها در آینده ای نه چندان دور، توجه مردم و نیز مخاطبین سایت ، به این گونه خودروها بیشتر شده و اغلب درباره مشخصات آنها پرسش هایی را مطرح می کنند. بدین روی، پس از آزمایش هوندا «آکورد»، تویوتا «کمری» و رنو «کلئوس»، چندی پیش برنامه ای ترتیب دادیم تا هوندا «سیویکE Xi» مدل 2013 را نیز مورد بررسی میدانی قرار داده و توانایی هایش را محک بزنیم. 
تا اوایل دهه 1970، کمپانی «هوندا» بیشتر به خاطر تولید موتور سیکلت های کوچک با پیشرانه های 2 سیلندر 600 سی سی معروف بود اما به جرأت می توان گفت از زمان معرفی «سیویک»، یعنی در 1972 این وضع تغییر کرد! قدرت پیشرانه این اتومبیل، به چرخ های جلو منتقل می شد که در کنار فضای ایده آل کابین و مصرف سوخت کمتر از 8/5 لیتر به ازای هر 100 کیلومتر پیمایش در بزرگراه (آن هم در دوران بحران سوخت)، تجربه سواری دو نوع اتاق شامل هاچ بک و سدان در نظر رگفته شده بود که هر دو بسیار ساده بودند و حتی در طراحی قسمت عقب نیز تفاوتی با یکدیگر نداشتند! 
پیشرانه «سیویک» یک نمونه 1169 سی سی 4 سیلندر خطی بود که فقط 50 اسب بخار قدرت تولید می کرد اما وزن پائین بدنه (685 کیلوگرم)، جعبه دنده های 4 سرعته معمولی یا 2 سرعته اتوماتیک با عملکرد قابل قبول و سیستم تعلیق مستقل آن، برای رقابت با اتومبیل هایی مثل فورد پینتو (Pinto) و شورولت وگا (Vega)، کفایت می کرد! 
بین سال های 1973 تا 2000 میلادی، 6 نسل از «سیویک»، هر بار همراه با اعمال تغییرات ظاهری و بهینه سازی های فنی، به تولید رسید تا اینکه نسل هفتم این خودرو در سال 2001 و در حالی که کاملاً نسبت به پیشینیان دگرگون شده بود، به بازار آمد. به جای سیستم تعلیق دو جناغی، از بازارهای «مک فرسون» برای چرخ های جلو سود برده شد که به قیمت قربانی کردن بخشی از قابلیت های هدایت پذیری، به نرمی سواری آن می افزود! برآمدگی کف قسمت عقب اتاق نیز حذف شد تا راحتی سرنشینان بیشتر شود، ضمن اینکه پیشرانه های جدید سری K زیر کاپوت آن قرار گرفتند. 
برای نسل هشتم، مسئولین «هوندا» دست به یک تغییر اساسی تر زده و پلت فرم جداگانه ای برای نسخه های سدان و کوپه این اتومبیل طراحی کردند. بین سال های 2006 تا 2011 تعداد 5/16 میلیون دستگاه از این مدل در سراسر دنیا به فروش رفت تا سرانجام به دنبال کسب چنین موفقیتی، نسل نهم «سیویک» در سال 2011 و در حالی که از هر لحاظ (طراحی، آیرودینامیک، ارگونومی و ...) بهبود یافته بود، رونمایی و با فاصله کمی، به کشورمان نیز وارد شد. 
بدنه و کابین
در طراحی نسل نو «سیویک»، سعی شده تا علاوه بر حفظ سادگی و بی آلایش بودن ظاهر، روی خصوصیات اسپرت آن تأکید بیشتری شود. از قسمت جلو که شروع به بررسی کنیم، نخستین نکته ای که جلب توجه می کند، دماغه تیز خودرو بوده که در کنار طرح و گرافیک زیبای چراغ های اصلی، ظاهر را تهاجمی جلوه داده و همچنین به بهبود خواص آیرودینامیک، کمک می کند. روی درپوش موتور، دو خط به موازات طرفین پنجره جلو رادیاتور شروع شده و با رسیدن به انتهای کاپوت، به زیبایی محو می شوند. چراغ مه شکن، به همراه کروم کاری پنجره جلو رادیاتور و قسمت پائینی سپر، به زیبایی این سدان خوش نام می افزایند. 
در قسمت جانبی، رینگ های زیبای 16 اینچی (با تایرهای 205 میلی متری با 55 میلی متر پهنا و کد سرعت R) و طراحی بی نقص آینه های جانبی، نخستین نکاتی هستند که جلب توجه می کنند. همانند «آکورد»، خط کمر «سیویک» نیز از قسمت انتهایی چراغ جلو شروع می شود البته با این تفاوت که تا قبل از رسیدن به ابتدای در جلو، به زیبایی محو می گردد. خط شانه برجسته سدان مورد بحث، از گلگیر جلو آغاز شده و پس از گذشتن از روی درها و رسیدن به چراغ عقب، به نوعی در خطوط سپر ادغام می شود. 
به غیر از این دو، یک خط برجسته به موازات رکاب های جانبی آغاز شده و قبل از رسیدن به گلگیر عقب، با یک انحنای زیبای روبه بالا، محو می گردد. شیب تند شیشه جلو، دیگر شاخصه این ماشین بوده که هنگام بررسی نمای جانبی، نظر بیننده را به خود جلب می کند. 
قسمت عقب، به لطف سپر عضلانی با رفلکتورهای قرمز رنگ اطراف و خطوط منحنی، کروم کاری روی در صندوق بار، خطوط شکسته دور چراغ ها و دیفیوزر، زیبا جلوه کرده و با گرافیک جذاب و چشمگیر چراغ های اصلی، تکمیل می شود. 
فضای داخل کابین، بسیار مدرن شکل گرفته و نخستین شاخصه آن، نحوه طراحی جلو داشبورد است. روبه روی راننده، یک صفحه نمایشگر دیجیتال با دور شمار موتور تعبیه شده و در قسمت بالای آن، کیلومترشمار دیجیتال خودنمایی می کند. 
غربیلک فرمان، زیبا و خوش دست بوده و مجهز به کنترلرهای سیستم صوتی، کروز کنترل و تلفن همراه است. تلفیق چرم و پلاستیک با روکش پارچه ای صندلی ها، شاید در خور چنین طرح داخلی جذابی نباشد اما باید اعتراف کرد که هیچ کم و کاستی ندارد و به سختی می توان از آن ایراد گرفت! 
اتومبیل مورد بحث این نوشتار، به لحاظ سطح امکانات (بین 4 تیپ قابل سفارش)، در رده میانی قرار می گیرد و از این امکانات بهره مند است: سامانه ورود بدون کلید، 6 کیسه هوا، تهویه مطبوع غیر اتوماتیک، فرمان هیدرولیک با کمک برقی، بلوتوث، رایانه سفری، سیستم صوتی با 6 بلندگو و کیفیت عالی به همراه خروجی های معمول و 160 وات خروجی، رادیاتور ماهواره ای، ناوبری، دوربین دید عقب و ...
تجربه رانندگی
قوای محرکه «سیویک EXi»، توسط پیشرانه 8/1 لیتری 4 سیلندر خطی 16 سوپاپه تأمین می شود که به لطف تجهیز به سامانه اعمال زمان بندی متغیر باز و بسته شدن سوپاپ ها روی هر دو میل بادامک ورودی و خروجی به نسبت سرعت دوران پیشرانه (i- VTEC) و سیستم تزریق مستقیم سوخت، قادر به تولید 140 اسب بخار قدرت و 174 نیوتن متر گشتاور است. 
پس از تنظیم ارتفاع صندلی و آینه ها، استارت زده و شروع به حرکت می کنیم. پیشرانه به نرمی گاز می خورد و جعبه دنده 5 سرعته اتوماتیک آن نیز طوری برنامه ریزی شده تا تحت هر شرایطی، بالاترین بازده اقتصادی را داشته باشد. هنگامی که پا را روی پدال گاز می فشاریم، چراغ های آبی رنگ داخل پنل کیلومتر شمار به سبز، تغییر رنگ می دهند! 
به لطف انتقال قدرت روی محور جلو و همچنین سود بردن از سیستم تعلیق «مک فرسون» در جلو و چند اتصالی در عقب به همراه میل موج گیر، هندلینگ و راحتی سواری «سیویک»، در کلاس خود، مثال زدنی بوده و عملکرد عالی فرمان شما را شگفت زده خواهد کرد! زمانی که سامانه Eco را فعال می کنیم، تراتل ها (دریچه های گاز) کمتر باز می شوند و گیربکس دنده ها را در دور موتور پائین تر تعویض می کند تا اتومبیل، آن روی اقتصادی خود را به راننده نشان دهد! 
یکی از نکاتی که باعث می شود با این اتومبیل به راحتی بتوانید اسپرت رانندگی کنید، سامانه های ایمنی چون کنترل کشش و کنترل پایداری وسیله نقلیه (VSA) بوده که با تنظیم سطح چسبندگی و میزان دخالت سیستم ترمز، کنترل آن را برای راننده ساده تر می کند. آنطور که در روز آزمایش به دست آمد، سیستم ترمز روزآمد به همراه سامانه های ضد بلوکه و توزیع الکترونیکی نیرو روی هر چهار چرخ (ABS و EBD)، می تواند اتومبیل را با سرعت 100 کیلومتر بر ساعت، پس از 5/41 متر متوقف کند و این یعنی تقریباً در هر شرایطی، پشت فرمان «سیویک»، آب در دلتان تکان نخواهد خورد! 
در یک جمع بندی کلی باید عنوان کرد، کیفیت سواری اتومبیل مورد بررسی، به گونه ای است که خستگی برای شما به همراه نخواهد داشت، البته مشروط به اینکه با فرم قرارگیری پشت فرمان و دیگر پارامترهای نسبتاً عجیب و غریب داخل کابین، خود را هماهنگ کنید! اگر قیمت را در نظر بگیریم، شاید این خودرو قدرت و مشخصات اغوا کننده برخی رقبای کره ای را نداشته باشد اما آیا می توان از چندین دهه سابقه درخشان صرفاً به خاطر فاکتورهایی نظیر قدرت و سرعت صرف نظر کرد؟! تصمیم با شماست.