
داستر از محصولات و ورودیهای پسابرجامی است که با ورودش به کشور، پس از سالها تکرار و رخوت در بین تولیدیها و مونتاژیهای داخلی، بسیار مورد استقبال قرار گرفت. رنو داستر البته خیلی زود تحت تأثیر ساندرو و عرضه گسترده آن، بازار خود را از دست داد و با افت فروش مواجه شد.
به همین دلیل این خودرو در میان رنوهای موجود در ایران کمتر شناخته شده است و بسیاری آن را نسخه دیگری از ساندرو میدانند. داستر امروز بازار خریدوفروش خوبی را تجربه نمیکند، هرچند خودروی مناسبی در کلاس خود است، به بررسی دلایل این حقیقت میپردازیم.
مشخصات فنی
رنو داستر جعبهدنده ۶ دندهدستی یا ۴ دنده اتوماتیک تیپترونیک دارد. این خودرو هم مانند لوگان و ساندرو، با پلتفرم B۰ داچیا تولید میشود که توسط گروه رنو- نیسان عرضه شده است و حتی بر روی نیسان جوک هم به کار رفته است. این خودرو دو نوع تک و دو دیفرانسیل دارد و هر دو مدل هم با مدل جعبهدنده اتوماتیک تولید شدهاند.
همچنین این خودروی شاسیبلند با موتور۲لیتری و پیشرانه ۴ سیلندر عرضه میشود. بیشینه قدرت موتور این خودرو، ۱۳۵ اسببخار و گشتاور آن معادل ۱۹۵ نیوتنمتر است. این قدرت و گشتاور نمونههای ۲ دیفرانسیل داستر را برای مصارف آفرودی مناسب میسازد.
داستر در بخش ایمنی، دارای ترمزهای ABS، تکنولوژی EBD ،EBA و ESC بوده است و ۲ کیسه هوا هم برای آن تعبیه شده است. بد نیست بدانید که این خودرو سهچهارم امتیاز امنیت را از یورو NCAP برای بزرگسالان و ۷۸ درصد را برای کودکان دریافت کرده است تا خود را بهعنوان خودرویی ایمن معرفی کند. با این وجود نمیتوان داستر را در بخش تجهیزات ایمنی چندان پربار و مجهز دانست.
در بخش امکانات رفاهی رنو داستر مواردی همچون چراغ مهشکن جلو و عقب، چراغ روز، تنظیم برقی آینههای کناری، سنسور و دوربین دنده عقب، کروز کنترل، محدودکننده سرعت و سیستم صوتی با نمایشگر ۷اینچی با قابلیت اتصال بلوتوث و USB را ارائه میکند. در ضمن در نسخه ۲ دیفرانسیل این خودرو سیستم کنترل پایداری و سامانه تنظیم انتقال قدرت وجود دارد. تجربه رانندگی را در رنو داستر دیوار مطالعه کنید.

طراحی بدنه
باتوجه به موارد ذکر شده، داستر را میتوان خودرویی معمولی با امکانات و تجهیزاتی نهچندان جذاب اما قابلقبول دانست. یکی از بزرگترین نقاط ضعف داستر طراحی آن است. داستر در هیچ یک از استانداردهای جذابیت نمیگجد و در بهترین حالت، خودرویی با چهرهای کهنه و قدیمی قلمداد میشود. متأسفانه در طراحی داخل کابین آن، خلاقیت و ویژگی خاص و منحصر به فردی دیده نمیشود.
البته بد نیست بدانید که رنو داستر را، ارزانترین شاسیبلند کوچک ۲ دیفرانسیل بینالمللی میدانند و این طراحی و آن کیفیت نامناسب، شاید بهدلیل همین اقتصادی بودن باشد. پلاستیک به کار رفته در کابین خشک و غالباً از جنس نامرغوب است.
ارزش دربرابر خرید
اما با وجود ویژگیهای فنی معمولی و امکانات و تجهیزات متوسط، داستر با قیمتی زیاد در ایران عرضه شد. درواقع وارد کننده این ساشیبلند کوچک اقتصادی داچیا که با نماد رنو در ایران عرضه شد را با قیمتی همسطح کراساوورهای شهری کرهای مانند هیوندای سانتافه و کیا اسپورتیج به فروش گذاشت. اکنون که داستر ویژگی چندان مهمی فراتر از برادرش ساندرو نداشت و حتی مشخصه چهارچرخ متحرک آن توجیهی برای پرداخت اختلاف قیمتش نبود.
بنابراین داستر خودرویی نبود که در توان خرید اقشار متوسط باشد و البته بهدلیل ذات اقتصادیاش انتخاب مناسبی هم برای اقشار پردرآمد محسوب نمیشد. این موارد باعث شد تا داستر در ایران نتواند مانند ساندرو یا تلیسمان موفق باشد و زودتر از حد انتظار از صحنه بازار حذف گردد. قیمت روز خودرو رنو داستر دیوار نشان میدهد، همین عدم استقبال این خودرو را با نمودار رشد چندان صعودی مواجه نکرده است.